Μια ολομέτωπη επίθεση στις επικίνδυνες ανοησίες αυτού του κόσμου.Γιατί δεν είναι όλες οι απόψεις άξιες σεβασμού.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Αυτός ο Χριστός, ο μικρός ο μέγας

Παρόλο που εργασιακές και άλλες ασχολίες με κρατούν μακριά από το blogging, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο πειρασμό αυτές τις άγιες μέρες. Σε αναζήτηση θέματος δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία από το να γράψω για την αυτού μεγαλειότης, τον Υιό, το Λόγο, τον Αμνό, τον Θαυματουργό. Ο λόγος βέβαια για τον εορτάζοντα των ημερών Ιησού Χριστό.Ακόμα και οι μουσουλμάνοι που δεν θέλουν και δεύτερη σκέψη να σου την ανάψουν και δεν συμφωνούν και σε πολλά με τους Χριστιανοτσολιάδες τον θεωρούν τιτανοτεράστιο προφήτη και κάθονται προσοχή στα διδάγματα του (στα γόνατα πέφτουν μόνο για τον δικό τους τον γκουρού τον Μωάμεθ).

Όταν λοιπόν οι χριστιανοί στριμώχνονται στα σχοινιά όταν αναφέρεις τις αμέτρητες μαλακίες της πίστης τους όπως κάναμε εδώ αναγκάζονται να βγάλουν από το οπλοστάσιο τους ΤΟ υπερόπλο. Αυτό που αναμφίβολα είναι ικανό να συντρίψει εύκολα τον κάθε άπιστο βλάσφημο σαν και μένα και να μας βάλει στη θέση μας μια για πάντα. Για δείτε αν σας θυμίζει κάτι :
"Άκου μαγκάκο , δεν ξέρω που τα βρήκες όλα αυτά. Δεν σου τα έχουν πει καλά. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο κάθε σαρδανάπαλος Εβραίος της παλιάς διαθήκης, Εμένα με ενδιαφέρει μόνο ο Jesus. Αυτόν έχω μελετήσει, αυτόν αγαπώ, αυτόν ξέρω, αυτόν εμπιστεύομαι! Αυτός που είπε αγαπάτε αλλήλους, που έδιωξε τους εμπόρους από το ναό, που είπε ο αναμάρτητος πρώτος να ρίξει την κοτρόνα και άλλα τέτοια όμορφα. Και επειδή φαντάζομαι δεν έχεις να πεις κάτι για την προσωπικότητα του και παγκοσμίως έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίος διδάσκαλος, φιλόσοφος, μύστης, θαυματουργός και αμόλυντος φρόντισε να μετανοήσεις γρήγορα γιατί δεν σε βλέπω καλά."
Μπορεί να παραφράζω ελαφρώς αλλά το νόημα είναι λίγο πολύ αυτό.
Και αλήθεια τι μπορεί να πει κανείς για τον Χριστό που φαίνεται να ήταν μια μειλίχια, ανεκτική και αξιοζήλευτη προσωπικότητα; Δυστυχώς πολλά μπορεί να πει αν το ψάξει λίγο το πράγμα. Για σήμερα και επειδή έχει τα γενέθλια του δεν θα μπούμε στα πολύ άσχημα. Ας πούμε μόνο ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο περιστατικό που δείχνει ότι ήταν ελαφρά... (πως να το θέσουμε ευγενικά αυτό;) ανισόρροπος και παρανοϊκός.

Πριν περάσουμε στα κείμενα που αποδεικνύουν αυτό που λέμε ας χρησιμοποιήσουμε ένα σύγχρονο παράδειγμα για αντιπαραβολή.
Έχουμε Δεκέμβρη μήνα. Όλα τα φυλλοβόλα φυτά έχουν ρίξει τα φύλλα τους και περιμένουν υπομονετικά την άνοιξη, Ο ήρωας μας είναι ένας αγνός τίμιος δουλευταράς αγρότης. Ο οποίος αποφασίζει να πάει να μαζέψει τη σοδειά του για την οποία δούλεψε σκληρά όλο το χρόνο. Ξυπνάει χαράματα λοιπόν, φοράει τα εργατικά του, φιλάει τη γυναίκα του και μπαίνει στο αγροτικό του καταχαρής προσμένοντας την πλουσιοπάροχη ανταμοιβή των κόπων του.
Όταν ο φιλικός αγρότης φτάνει στα κτήματα του τον περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη. Στρέμμα μετά από στρέμμα όλα είναι ξερά, χωρίς φύλλα και χωρίς ίχνος καρπού πάνω τους. Χτυπημένος τόσο άσχημα από την μοίρα και έχοντας απηυδήσει από τα απαίσια αυτά φυτά που δεν σέβονται τους κόπους του κάνει ότι θα έκανε οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος. Βάζει το τρακτέρ μπροστά, μπαίνει στο κτήμα και δεν αφήνει ρίζα για ρίζα.
Βλέπει κανείς αναγνώστης κάτι περίεργο σε αυτή την ιστορία; Πως θα χαρακτηρίζατε τον αγρότη αυτόν αν κάποιος σας έλεγε αυτή την ιστορία για αληθινή;
Αν σας έλεγα ότι οι καλλιέργειες του ήταν αμπέλια που όπως όλοι ξέρουν δεν καρποφορούν το Δεκέμβρη πώς θα το κρίνατε; 

Πάμε τώρα στα αυθεντικά κείμενα. Ματθαίος 21.18
"Ξαναπηγαίνοντας ο Ιησούς το πρωί στην πόλη πείνασε. Βλέποντας στο δρόμο μια συκιά, ήρθε κοντά της, μα δεν βρήκε παρά μόνο φύλλα και της λέει : Ποτέ πια να μην ξαναβγάλεις καρπό. Κι αμέσως ξεράθηκε η συκιά".
Πολύ μάτσο ενέργεια. Και καλά ρε μάγκα θα μου πείτε. Που ξέρεις εσύ ότι δεν ήταν η εποχή των σύκων; Ευτυχώς  ο Μάρκος έχει πιο πολλές λεπτομέρειες (21.12)
"Την επόμενη μέρα, όταν βγήκαν από τη Βηθανία, ο Ιησούς πείνασε. Είδε από μακριά μια συκιά που είχε φύλλα, και πλησίασε μήπως βρει τίποτα σε αυτήν. Όταν όμως έφτασε κοντά της, δεν βρήκε τίποτε παρά μόνο φύλλα, γιατί δεν ήταν η εποχή των σύκων. Απευθύνθηκε τότε σε αυτήν και της είπε : Ποτέ πια να μη φάει κανείς καρπό από σένα. Και το άκουσαν αυτό οι μαθητές του. Το επόμενο πρωί, καθώς περνούσαν από το ίδιο μέρος, είδαν τη συκιά μαραμένη από τη ρίζα."
Πέρα από μια αντίφαση στην χρονοκαθυστέρηση της κατάρας οι δύο ιστορίες φαίνεται να συμφωνούν. Πρέπει να πω ότι ο Χριστός εδώ είναι χειρότερος από τον αγρότη της ιστορίας μας. Γιατί όχι μόνο καταστρέφει το δέντρο χωρίς λόγο και αιτία του ΤΗ ΛΈΕΙ κιόλας. Καταλαβαίνω την ανάγκη για ένα In your face bitch αν καρφώσεις στη μούρη του LeBron James μέσα στην Quickens Loans Arena αλλά δεν την νιώθω ποτέ όταν ξεχορταριάζω τον κήπο από αγριόχορτα.
Τα συμπεράσματα τα αφήνω σε εσάς.
Θα ήμουν ψεύτης όμως αν σας άφηνα να πιστεύετε ότι οι φωστήρες της εκκλησίας δεν είχαν δει από νωρίς αυτή την αντίφαση μεταξύ της θεϊκής φύσης του Ιησού (από την πλευρά του μπαμπά) και της παρανοϊκής συμπεριφοράς που ταιριάζει στον τρελό του χωριού. Μια πρόχειρη αναζήτηση στο παγκόσμιο ιστό λύνει αδιαμφισβήτητα αυτή την παρεξήγηση.
"Αν μια συκιά έχει φύλλα προ καιρού, γιατί να μην έχει και σύκα; Δεν υπάρχουν πρώιμες συκιές; Φυσικά υπάρχουν και πρώιμες και όψιμες. Και όποιος αγαπάει τα σύκα, αυτό το ξέρει καλά.
Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα το παράλογο, ούτε στο ότι ο Χριστός δεν χρησιμοποιεί για ιδιοτελή σκοπό την παντογνωσία της Θεϊκής του φύσης, ούτε στο ότι υποθέτει ότι στη συκιά με τα πρώιμα φύλλα πιθανόν να υπάρχουν και πρώιμα σύκα.
Η συκιά αυτή, ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ τους νόμους της φύσης που είχε θεσπίσει ο Θεός. Είχε φύλλα πριν από τον καιρό της, και δεν είχε καρπούς, όπως όφειλε να έχει. Ήταν μια ΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΦΥΣΙΚΗ ΣΥΚΙΑ."


Εδώ διασαφηνίζονται πολλά πράγματα. Αφενός η παντογνωσία της θεϊκής του φύσης είναι σαν το WI FI του iphone. Άμα βρεις hotspot το ανοίγεις και κατεβάζεις κανένα θαύμα αλλιώς μένεις χωρίς google και δεν ξέρεις ούτε πότε βγαίνουν τα σύκα. Αφετέρου αυτή η συκιά δεν είναι σαν όλες τις άλλες. Είναι ΑΝΟΜΗ και ΑΦΥΣΙΚΗ. Του διαβόλου σαν να λέμε. Ντροπής πράγματα! Παρόμοιο επιχείρημα είχε ακουστεί αν θυμάστε και όταν η κόρη του Λάμπρου Κωνσταντάρα στο "Υπάρχει και φιλότιμο" τράκαρε σε μια ελιά που εμφανίστηκε ξαφνικά στη μέση του δρόμου. Γενικά κάτι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά τα δέντρα που είναι εκτός ελέγχου εδώ και πολύ καιρό.

Άλλος τιτάνας της διανόησης ρίχνει επιπλέον φως στα κίνητρα του θεανθρώπου.
"Για το δένδρο αυτό η αγία Γραφή, στην διήγηση για την πτώση των πρωτοπλάστων πατέρων, μας λέγει πως η συκιά ήταν ένα από τα δένδρα του Παραδείσου. Από αυτό επήραν ο Αδάμ και η Εύα φύλλα για να κρύψουν την γύμνωσή τους. Πριν πέσουν στην αμαρτία, οι προπάτορές μας δεν είχαν καθόλου αισθανθή πως ήσαν γυμνοί. Δεν την αισθάνονταν τότε την γυμνότητά τους. Τους την έδειξε μετά η αμαρτία. Αυτό μας λέει, πως πρέπει να είναι σωστή η άποψη των αγίων πατέρων, που μας λένε πως ο απαγορευμένος καρπός ήταν σύκο. Κατευθυνόμενος προς την Ιερουσαλήμ ο Κύριος, μας λέγει το Ευαγγέλιο, επείνασε. Και επήγε σε μια συκιά. Μα δεν βρήκε σ’ αυτήν καρπό. Και δίκαια δεν βρήκε. Γιατί τον ζητούσε παράκαιρα. Παράκαιρα είχε αφήσει τον Εαυτό Του ο Κύριος και να αισθανθή την πείνα. Το έκαμε, για να δείξη, ότι η επιθυμία των προπατόρων να φάνε τον απαγορευμένο καρπό δεν ήταν σωστή• ήταν παράκαιρη. Γι’ αυτό επήγε στη συκιά παράκαιρα, εποχή που δεν ήσαν καιρός σύκων. Γι’ αυτό επείνασε παράκαιρα. Επειδή ήλθε να άρη και να διορθώση όλες μας τις κακές επιθυμίες. Και να τις σβήση."
 Εδώ η λογική του συγγραφέως σου καίει ότι λίγα εγκεφαλικά κύτταρα σου άφησε ο προηγούμενος.  Πείνασε παράταιρα λέει γιατί και οι πρωτόπλαστοι (που δεν υπήρξαν ποτέ) πείνασαν και αυτοί λέει παράταιρα και επειδή αυτοί έφαγαν σύκο (χωρίς να εξηγεί γιατί φταίει η συκιά που τα είχε) θα την πληρώσει η συκιά που συνάντησε ο Χριστός στη μέση του πουθενά.Και όοοοολο αυτό είναι και εξαιρετικά διδακτικό για την ανθρωπότητα. Θρηνώ για το μέλλον της ανθρωπότητας...
Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία.. 
Take care... 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου